Kuvani kupus – recept meseca

kuvani upus

Recept meseca – kuvani kupus

Proverite naše cene na mesečnoj akciji…

Kupus

Kuvani kupus je jelo od kupusa koji je dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka. U toku prve godine obrazuje se „glavica“ sa koje polazi veliki broj krupnih mesnatih listova. Sledeće godine se razvija stabljika visoka i do dva metra. Donji listovi na stabljici su široki, obuhvataju stabljiku, a gornji su duguljasti sedeći. Cvetovi su grupisani u rastresite grozdove. Krunični listići su žuti a plod je ljuska. Cveta od aprila do maja.

Dokazano je da se sokom od svežeg kupusa može uspešno lečiti čir na želucu i upala debelog creva. Kupusom se u organizam unose najaktivniji elementi za održavanje biološke ravnoteže organizma i za odbranu organizma od raznih bolesti. Bogat je celulozom koja poboljšava varenje, deluje povoljno na zacelivanje rana te preventivno pomaže kod prehlade i kašlja. Kod nas se malo koristi sirovi kupus (svež ili kiseo), iako je upravo takav najbogatiji hranljivim i lekovitim sastojcima.

Kuvani kupus skoro uvek se kuva sa dobrim parčetom meke junetine (neko stavljai suve slanine ili kobasicu). Te dve stvari se ne razdvajaju. Spremljen na tradicionalan način, nema osobe kojoj nije omiljeno jelo.

Potrebno vam je:

1 glavica svežeg kupusa,

1 glavica crvenog luka,

2 šargarepe,

1 paradajz,

1 paškanat,

300 g junetine,

1 kašika maslaca,

malo soli,

bibera i aleve paprike.

Priprema:

Izdinstajte luk, šargarepu i paškanat, pa tome dodajte i junetinu isečenu na kockice.

Nakon 15 min dodajte kupus isečen na kockice i paradajz.

Stavite začine, nalijte vodu do pola lonca i ostavite sve da se lagano krčka jedno sat vremena.

Obavezno začinite ovo jelo sa ljutom papričicom, ukoliko ste za ljuto naravno.

Uživajte!